Hypotheekadviseurs extra alert op aandeel eigenwoningschuld

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Een recente publicatie van financieel adviseur en blogger Jos Koets in AssurantieMagazine over de uitwerking van het nieuwe huwelijksvermogensrecht op het hypotheekadvies heeft veel aandacht gekregen. Het artikel werd meer dan 6.000 maal gelezen.

Publicatie AM
Op 13 december jl. verscheen onder de titel “Hypotheekadviseur moet beducht zijn voor fiscale gevolgen nieuw huwelijksvermogensrecht” een artikel waarin Jos Koets de hypotheekadviseur waarschuwt voor de fiscale valkuilen die het nieuwe huwelijksvermogensrecht voor de adviespraktijk inhoudt.  Hierbij de link naar het betreffende artikel: https://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2018/12/hypotheekadviseur-moet-beducht-zijn-op-fiscale-gevolgen-nieuw-huwelijksvermogensrecht-101114326

Directe aanleiding voor valkuilen
Op 14 april 2017 heeft voormalig staatssecretaris Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer uitleg gegeven over de toepassing van de eigenwoningregeling bij verschillende samenlevingsvormen. Deze uitleg staat echter lijnrecht tegenover de manier waarop hypotheekadviseurs tot dan toe advies gaven.

Bij het kopen van een woning, samen met een partner met een eigenwoningverleden, leidt de toepassing van deze ‘wettelijke regeling’ nu meestal tot een conflict tussen de civiele en de fiscale verhoudingen binnen de eigenwoningschuld. Omdat hierdoor vaak een aanzienlijk deel van de schuld in box 3 valt, is het toepassen van de wettelijke regeling eerder uitzondering dan regel geworden.

De klant kan nu alleen nog (fiscaal) optimaal geadviseerd worden door de toepassing van het Goedkeurend besluit van 30 januari 2018 of door het afspreken van een andere draagplicht in de eigenwoningschuld tussen de partners.

Regeling uitgelegd voor de praktijk
Het is belangrijk dat hypotheekadviseurs de nieuwe fiscale regels goed kunnen toepassen. Ook is het van belang dat zij de afspraken met de klant en de informatie die zijn geven aan de consument goed vastleggen.

Gelet op het belang van dit onderwerp en de risico’s die ontstaan indien de advisering onjuist plaatsvindt, heeft DFO in samenwerking met docent Rob Timmermans besloten op vier plaatsen in Nederland (Den Haag, Hoevelaken, Eindhoven en Arnhem) speciale informatiebijeenkomsten over dit onderwerp te houden.

De volgende onderwerpen komen (onder meer) aan bod:

  • Keuzemogelijkheden bij het kopen van een woning met een partner met een eigenwoningverleden in verschillende samenlevingsvormen;
  • Kenmerken van de wettelijke regeling, het Goedkeurend besluit en afspraken over een andere draagplicht in de eigenwoningschuld;
  • Casus: Het kopen van een woning met een partner met een eigenwoningverleden;
  • Casus: het kopen van een woning door partners met ieder een eigenwoningverleden;
  • Vastleggen van de keuze van het advies in de adviesrapportage.

U kunt zich nu aanmelden voor deze bijeenkomst.

Klik hier voor meer informatie

 

Deel deze nieuwsbrief via sociale media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin