ExWorks is een vaak gebruikte incoterm die de verkoper lijkt te bevrijden van alle problemen en risico’s die zich tijdens transport kunnen voordoen. Immers, de verkoper heeft aan zijn leveringsplicht voldaan op het moment dat hij de koper laat weten dat diens goederen, verpakt en verzend-gereed klaar staan op de locatie van de verkoper. Vanaf dat moment hoeft de verkoper niets meer te doen en neemt de koper het risico en de verdere zorg over. Is dit in de praktijk net zo ideaal als deze theorie het laat lijken?

Vorm uw oordeel zelf aan de hand van de volgende, in de praktijk veelvuldig voorkomende, situaties.

Hoekstra is een fabrikant van elektrisch gereedschap. Kwaliteit en klantvriendelijkheid staan hoog in het vaandel. Van transport heeft Hoekstra echter geen kaas gegeten. Hij wil er daarom ook zijn vingers niet aan branden en levert uitsluitend ExWorks vanaf de locatie waar de voorraad handelsgoederen is opgeslagen. Dit staat zowel op de facturen als in de algemene leveringsvoorwaarden.

Op een willekeurige dag meldt zich een door de koper gestuurde vervoerder (chauffeur met bijrijder). Het valt Hoekstra op dat de chauffeur in de afhaalloods meer aandacht heeft voor de loods zelf als voor de goederen die hij moet meenemen. De bijrijder is nogal onhandig met de pompwagen waarmee hij de goederen in de vrachtwagen moet laden en neemt hiervoor veel tijd. In de tussentijd loopt de chauffeur wat door de loods en kijkt aandachtig rond. Hoekstra vertrouwt het niet en maant hen tot spoed om ze kwijt te zijn uit de loods. Hij houdt er een erg onbehaaglijk gevoel aan over. Heeft de chauffeur gekeken naar de in- en uitgangen van de loods, de wijze waarop de loods beveiligd is en hoe de goederen in de loods zijn verdeeld, om misschien nog eens onaangekondigd terug te komen?

Lees verder


Incoterms verdienen aandacht!
Wilt u uw klant hierin duidelijk adviseren? En daarmee uw klant de meest passende goederen transportverzekering aanbieden?

Meer kennis
In de workshop van 28 juni aanstaande worden de incoterms helder uiteengezet. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en jurisprudentie laten we u zien waar de kwetsbaarheden zitten. Een directe meerwaarde in uw advies aan uw klant!

Donderdag 28 juni 09:30 – 13:00 uur​ (Breukelen) meer informatie