De logistieke sector zit fors in de lift. Bijna wekelijks lezen we berichten over de groei aan omzet voor de logistieke sector, toename van volume in goederenstromen of de opening van nieuwe, grootschalige distributiecentra. Bedrijven hebben moeite de vraag naar goederen bij te houden en voeren de druk op logistiek dienstverleners op.

Dit vertaalt zich ook in een toename van risico’s

  • Nieuwe (transport)bedrijven gaan van start met of zonder gedegen ervaring.
  • Werken onder tijdsdruk vergroot de kans op fouten en ongelukken. Vervelend, want op elke partij goederen wordt ergens gewacht en met elke zending hangen betalingen samen. Een schade werkt als zand in een geöliede machine en frustreert diverse processen.
  • Bij een tekort aan personeel wordt tijdelijk personeel ingehuurd wat natuurlijk een prima oplossing kan zijn. Is er daarbij echter wel voldoende aandacht voor screening van ingehuurde personeelsleden? Het risico dat gevoelige bedrijfsinformatie (toegangscodes, beveiligingssystemen, aanwezige goederen, geplande routes) op straat terecht komt is fors. Naar schatting vindt 80% van de diefstallen en vermissingen plaats tijdens opslag en transport doordat vertrouwelijke informatie uit het bedrijf wordt gelekt.

Wat van ver komt, is mooi

  • Rederijen breiden de capaciteit voor zeetransport uit en nemen daarbij forse risico’s. De investeringen pakken niet altijd goed uit. De recente faillissementen van enkele rederijen, waarvan Hanjin de meest bekende is, illustreren dit.
  • Deze week kwam ook het bericht over een grote brand aan boord van een containerschip van Maersk in de Arabische Zee. Aan boord een kleine 8.000 containers, onderweg van Singapore naar (onder meer) Europa. Grote en kleine incidenten zijn geen uitzondering tijdens zeevervoer. De gevolgen voor bedrijven die op goederen wachten zijn echter vaak groot.

Uw klant, of die nu optreedt als dienstverlener in de logistieke sector, of gebruik maakt van deze sector voor haar eigen goederen, is zich veelal niet bewust van deze risico’s. Daarom heeft uw klant belang bij een adviseur die hem hierover in begrijpelijke taal kan informeren.


Maakt u voor uw klant het onderscheid door de risico’s en (verzekerings-)oplossingen te bespreken?
De basisworkshop Transport en Verzekeren van Bureau DFO en Kenniscentrum InTo Transport geeft u de handvatten voor uw gesprek met de klant.

donderdag 6 september 2018, Hoevelaken, 13:30 – 17:00 uur meer informatie