Grenzen van de zorgplicht; nr. 4

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
24/11/2016

Als financieel adviseur kunt u niet meer om de term ‘zorgplicht’ heen. Maar over de invulling ervan in de praktijk is nog veel discussie. In de vorige nieuwsbrief gaven we u daarom de Checklist Zorgplicht die u helpt uw zorgplicht in te vullen. Het volgen van de checklist helpt u ook als het mis gaat! In deze nieuwsbrief laten we met een voorbeeld uit de praktijk zien hoe belangrijk het is om vast te leggen wat u met de klant heeft besproken en besloten.

 

De rechtbank stelt grenzen aan zorgplicht

Rechtbank Oost-Brabant sprak op 14 september van dit jaar duidelijke taal over de zorgplicht van financieel adviseurs:
1. Ja, iedere adviseur heeft een zorgplicht;
2. En deze zorgplicht heeft grenzen.

Het ging om de volgende zaak:
Een groothandel in bloemen en planten start in 2005 als eenmanszaak. Ze sluit haar verzekeringen via een assurantietussenpersoon. De onderneming groeit, wordt een B.V., en de omzet groeit van 0 naar 2,2 mln per jaar.

Schade
De groothandel bestelt in 2015 waterlelies in China. De rottende lelies die aankomen zijn echter aan niemand meer door te verkopen. De groothandel meldt de schade bij de tussenpersoon. Dit goederentransportrisico is helaas niet verzekerd.

Zorgplicht geschonden
De groothandel stelt zijn assurantietussenpersoon aansprakelijk omdat deze volgens hem zijn zorgplicht heeft geschonden. Hij had er immers voor moeten zorgen dat de verzekeringen werden gesloten die nodig waren om “veilig te kunnen ondernemen” zodat hij zo min mogelijk risico liep.

Klik hier om te lezen hoe de adviseur zich verdedigt en het oordeel van de rechtbank.

 

Basisworkshop Transport & verzekeren

Bureau DFO biedt in samenwerking met InTo Transport een basisworkshop aan over transport en verzekeringsoplossingen. Iedere adviseur die ondernemers in de boeken heeft zou deze workshop moeten bijwonen.

Basisworkshop Transport & verzekeren
19 januari 2017 in Hoevelaken

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Deel deze nieuwsbrief via sociale media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin