DFO Nieuwsbrief Covid-19: AFM houdt vast aan wettelijke regels, gratis webcamadviestool, onderzoek digitale adviesgesprekken en wilt u uw ervaringen met ons delen? ; nr. 12

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

In deze twaalfde Nieuwsbrief die we zonder kosten aan financieel adviseurs ter beschikking stellen, geven wij aandacht aan het teleurstellende bericht dat de AFM zo hecht aan het vaststellen van haar toezichtskosten, kunt u drie maanden gratis kennismaken met een webcamadviestool, stellen wij de vraag of u wilt deelnemen aan een gesprek hoe adviseurs hun onderneming door deze moeilijke tijd loodsen en vragen wij u mee te werken aan een onderzoekje naar ervaringen met software om digitaal adviesgesprekken te voeren.

AFM: “Helaas moeten wij toezichtskosten wettelijk op 1 juni publiceren”

Dagelijks spreekt Bureau DFO met financieel adviseurs. Het beeld is in alle contacten hetzelfde: elke ondernemer is volledig geconcentreerd op de vraag hoe hij of zij het kantoor met zo min mogelijk schade door deze moeilijke periode kan loodsen.

Voor een aantal ondernemers komt de verplichting om de AFM Monitor (die bestaat uit meer dan 60 vragen) in te vullen en in te sturen op een wel zeer ongelukkig moment. Daarnaast zal bij voorbeeld de vraag naar de te verwachten omzet in 2020 ook de nodige emoties oproepen.

De AFM wil ondernemers die hierom verzoeken tegemoetkomen door hen een paar weken uitstel te gunnen voor het invullen van het formulier, mits zij in ieder geval wel tijdig de vragen beantwoorden die, zoals woordvoerder Keer Versluis in Assurantie Magazine aangeeft “nodig zijn om de bijdrage in de kosten van een onderneming voor ons doorlopende toezicht in 2020 te bepalen. Deze ‘toezichtskosten’ moeten we wettelijk op 1 juni publiceren”.

Waar van iedereen in Nederland persoonlijk en zakelijk grote offers worden gevraagd, houdt de AFM vast aan “wettelijke regels”. Dat is navrant. Bureau DFO betreurt het dat de nieuwe voorzitter van de AFM, Laura van Geest, in deze kwestie niet duidelijker haar betrokkenheid laat zien bij de zware periode die de bedrijfstak nu doormaakt.

Bureau DFO zoekt 10 ondernemers die willen praten

Welke oplossingen bedenken financieel adviseurs om samen met hun medewerkers hun relaties goed te blijven bedienen en hun bedrijfsvoering gezond te houden? Jurjen Oosterbaan Martinius van Bureau DFO wil begin komende week met een aantal ondernemers een telefonisch gesprek van circa 30 minuten hebben om hun ervaringen en suggesties te vernemen. De (geanonimiseerde) ervaringen zullen, aangevuld met de suggesties van Bureau DFO zelf, worden verwerkt in een notitie.

Wilt u hieraan meewerken? Dan kunt u dit hieronder aan ons kenbaar maken.

Wij kijken even naar de reacties zodat we een goede mix krijgen van soort kantoren, regio, etc. Uiterlijk dinsdag 7 april hoort u dan nader van ons.

Ik doe graag mee

Gratis 3 maanden webcamadviestool

In de praktijk ziet Bureau DFO de nodige problemen bij het gebruik van webcams ten behoeve van advisering van relaties en overleg met medewerkers. Bijvoorbeeld doordat relaties eerst bepaalde software moeten installeren. Of omdat de communicatie onvoldoende beveiligd blijkt te zijn. Hypotheekbond heeft een krachtige webcamadviestool op de markt gebracht.

Een van de voordelen van deze tool is dat u de klant of relatie alleen maar een mail met een link hoeft te sturen. Indien de relatie deze link aanklikt komt hij automatisch in het digitale gesprek.

Alle financieel advieskantoren mogen deze tool zonder kosten gedurende drie maanden gebruiken. Pas na deze periode zal het verzoek komen of de gebruiker deze tool voor € 7,– per maand wil voortzetten. Via de link ziet u ook een aantal reviews van bedrijfsgenoten die de tool al gebruiken.

Kort onderzoek ervaringen digitaal adviesgesprekken/vergaderen

Het aanbod aan tools om online gesprekken met klanten te voeren en/of te vergaderen is groot. Wij merken dat veel adviseurs “zoekende” zijn. Via een kort onderzoek willen wij graag helpen financieel advieskantoren meer inzicht te geven in de voor- en nadelen zoals collega’s die nu ervaren. Wij hebben hiervoor een kort onderzoek ingesteld. Wij nodigen u uit hieraan deel te nemen. Begin volgende week zullen wij de resultaten bekend maken. Wij denken dat – wanneer voldoende lezers van deze nieuwsbrief hun ervaringen willen delen – dit de advieskantoren kan helpen bij hun keuze voor een applicatie die past bij hun wensen en behoeften. Nadat u een vraag heeft beantwoord, kunt u via het pijltje onder de pagina naar de volgende vraag.

Start hier het onderzoek

 

Meer dan 6000 unieke lezers!

Eén of meer van de 11 DFO corona nieuwsbrieven die we in de afgelopen 14 dagen hebben verzonden zijn geopend door meer dan 6.000 unieke ontvangers. In totaal werd er meer dan 4.000 keer door bezoekers doorgeklikt naar geplaatste links en werden er meer dan 2.000 door Bureau DFO ontwikkelde documenten gedownload. Zolang er naar ons oordeel relevante zaken zijn te melden, zullen wij deze tijdelijke nieuwsbrief blijven uitgeven. Ook blijven wij alleen of samen met partners modellen ontwikkelen die u kunt gebruiken om de gevolgen op te vangen die het coronavirus voor uw kantoor heeft.

Examenlocaties gaan weer open

In de afgelopen periode zijn in het kader van het coronavirus een aantal examenlocaties gesloten. DUO start vanaf 7 april weer met het afnemen van de Wft-examens inclusief de Wft-PE examens.

Verdere vragen en Antwoorden

In de komende periode proberen wij met enige regelmaat vragen te beantwoorden die te maken hebben met de effecten van het coronavirus voor financieel advieskantoren. Heeft u een vraag, voelt u zich dan vrij deze aan ons voor te leggen.
We gaan ons best doen om deze van een antwoord te voorzien: Stuur een mail naar: avanekeren@dfobv.nl

Deel deze nieuwsbrief via sociale media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin