Hypotheeksector zal ingrijpend veranderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

In mei 2019 heeft ING een meerderheidsbelang verworven in Intersoftware Group BV. Het belangrijkste doel hiervan is de efficiency van alle partijen in de distributieketen, zoals adviessoftwarepartijen en financiële dienstverleners, te verhogen. Hierdoor profiteren klanten, intermediairs en aanbieders.

Intersoftware Group BV
Intersoftware Groep levert het op de hypotheekmarkt gerichte adviessoftwarepakket Adviesbox, het validatieplatform Findata en MyView voor serviceproviders. Met een marktaandeel van circa 50% van de hypotheekadviseurs is Intersoftware goed gepositioneerd om versneld nieuwe faciliteiten in de markt aan te bieden.

Intersoftware Groep BV en ING richten zich op de ontwikkeling van twee nieuwe platformen te weten:

  1. Validatieplatform
  2. Adviesplatform

Validatieplatform
De essentie van het validatieplatform zal zijn dat aanbieders de mogelijkheid krijgen hun producten en voorwaarden optimaal te ontsluiten naar alle adviessoftwarepakketten.

Intermediairs kunnen hiermee op voorhand helderheid krijgen tegen welke voorwaarden en welke documenten een hypotheekaanvraag bij welke verstrekker haalbaar is. Naast snel duidelijkheid voor de consument en het intermediair komt hierdoor de juiste aanvraag bij de juiste verstrekker terecht wat het gehele proces voor alle betrokkene efficiënter maakt.

Adviesplatform
Het adviesplatform ondersteunt de financieel adviseur bij het efficiënt inrichten van zijn advies- en bemiddelingsprocessen. Daarbij kan onder andere worden gedacht aan ondersteuning bij het ontsluiten van brondata of het beschikbaar stellen van OCR-technieken. Intersoftware zal deze functionaliteiten deels zelf ontwikkelen, maar biedt expliciet ook ruimte voor ontwikkeling door derden.

Gevolgen voor intermediair
Het toezicht door een onafhankelijke RvC  waarborgt dat de informatie van alle verstrekkers van hypothecair krediet op gelijke condities voor het intermediair beschikbaar zal komen. Alle functionaliteiten die Intersoftware ontwikkelt komen bovendien op hetzelfde moment voor alle aanbieders beschikbaar tegen dezelfde voorwaarden. Oneigenlijke sturing van bepaalde aanbieders zal daardoor niet kunnen plaatsvinden.

Het ultieme doel van ING en Intersoftware is om de processen rondom het aanvragen van een hypotheek substantieel te verbeteren voor intermediairs en hun klanten:

  1. Adviseurs zullen in hun adviezen op relatief eenvoudige wijze alle acceptatiecriteria en voorwaarden van alle aanbieders kunnen betrekken, zowel voor hypotheken als voor belendende producten;
  2. Daardoor zal de tijd tussen aanvraag en bindende offerte uiteindelijk belangrijk beperkt worden;
  3. Dit biedt intermediairs de mogelijkheid de processen op hun kantoren veel efficiënter in te richten.
  4. Uiteindelijk opent dit de weg voor intermediairs voor nieuwe verdienmodellen waarbij dieper en breder advies de basis kan zijn.

Terug naar de Nieuwsbrief Actualiteiten

Deel deze nieuwsbrief via sociale media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin